sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Työkirjasta

Kuvassa Osiris-Isis-Horus -myytin parantamiskohta,jossa Isis kokoaa puolisonsa palat uudelleen yhteen.
Philan isis-temppelin kuva


WORK SHOP- TYÖKIRJA Intensiivinen päiväkirjatyöpajan työkirja sisältää sekä ”loki”-kirjaus-osastot että palauteosastot. Työ tehdään aktiivisina harjoituksina, jotka kehittävät energiaa, puhtia ja kannustusta kehittää elämäämme eteenpäin. Elämä/aika –ulottuvuudessa käsittelemme kokemustemme henkilökohtaisen historian tasoa. Tämä sisältää elämän pääajanjaksot ja vaiheet (astinlaudat/steppingstones)(löydät blogista käsitteestä enemmän) sekä tärkeät valinnat (valitut ja valitsematta jääneet tiet) ja huoltaa kulkuamme näiden aikojen uudistamiseen saavuttaaksemme tuntuman elämän jatkuvuuteen. Näiden harjoitusten kautta tutkimme yksityiskohtaisesti uusia mahdollisuuksia ja kiinnostuksen aiheita, jotka ovat jääneet kehittymättä polkuna laajentaa elämämme mahdollisuuksien ”laidunmaata.” Työskentely Dialogi –ulottuvuudessa astuu elämämme keskustelusuhteisiin , jotka avaavat elämämme päänäkökohtia, henkilökohtaiset suhteet, työn, erityisprojektit, keho ja terveys, tapahtumat ja yhteiskunta. Kävelemällä toisen henkilön tai objektin kengissä , yksilöt syventävät suhteitaan ja elämänsä eri puolia, välttävät tukkoisuutta ja ennakkoasenteita saavuttaen sellaisia oivalluksia, jotka eivät muutoin olisi mahdollisia. Dialogien kulussa usein tulee kirjoittaen esiin asioita, joista emme tienneet, että tiedämme ne. Syvyys-ulottuvuudessa me tutkimme symbolisia viestejä unien ja mielikuvien muodossa. Harjoitukset näyttävät tietä yksilölle nostaa pinnalle nämä vaikeasti kiinni otettavat kuvat syvyyksistä. Sitten niitä on helpompi työstää erilaisilla ei-analyyttisillä menetelmillä . Kehittämällä herkkyyttä näissä viesteissä intuitiivinen kapasiteetti laajenee ja tuottaa uutta energiaa työskennellä muissa päiväkirjan ulottuvuuksissa. Neljäs ulottuvuus, Merkitys-ulottuvuus, fokusoi elämän peruselementteihin, arvoihin, tärkeysjärjestyksiin ja perimmältään käsittelee ihmisten perusmotivaatioita elämässä. Tämä laajentaa ja yhdistää laajempiin kuin vain henkilökohtaisiin yhteisöllisiin näkökulmiin joko symbolien tai kokemuksien kautta. Kun ihminen löytää tämän yhteyden hän laajenee sisäisesti. Henkilöt myös hyötyvät tästä dialogitekniikassa oppiakseen nykyisiltä tai menneiltä henkilöiltä jotain elämäänsä. Tässä ulottuvuudessa käytetään myös kirjoittamisen aloitusmeditaatioita,joita käytetään läpi päiväkirjatyöskentelyn. Se tarjoaa neutraalin tavan lähestyä syvyyksiä ja avata hanoja symboliisiin tuntemuksiin. Tämä merkitys-ulott uvuus on tärkeä ja auttava, koska ihminen voi kokea täyttymyksen vain löytäessään elämänsä tarkoituksen. Sen löytyminen on myös hyvin elämää energisoiva tekijä.

Nämä ovat päiväkirjatyöskentelyn perusvirrat.


ELÄMÄ/AIKA
eräs päiväkirjatyön avainharjoitus on ajan voimistaminen
- on kahdenlaista aikaa: kronologista ja laadullista(merkitys)

kirjoittamista voi sanoa kirjaamiseksi, sisäisten kokemusten neutraalia ja sensuroimatonta kirjaamista
tulos ei ole kirjallisuutta vaan elämäämme

DIALOGI
Minä-Sinä-suhde on ulkoinen dialogisuhde
sisäinen suhde taasen sisäinen keskustelusuhde
Keskustelu on kirjoittamisessa kokonaistava, integroiva
näkökulma
lähtökohtana ovat oman elämämme faktat.
Progoffin mukaan keskustelua voi käydä
henkilön,työn, tapahtuman tai olosuhteiden, kehon ja
yhteisöjen kanssa.
Kathleen Adams listaa lisäksi
tunteet, asemat,aineelliset objektit,symbolit, osapersoonat,
asuinpaikat ym.
Progoffilla on erityiskeskusteluluokka, joka on keskustelu
sisäisen viisauden kanssa.


SYVENTÄMINEN

Ota käyttöösi unipäiväkirjasi tässä työskentelyssä.
Mikäli sinulla ei ole sellaista niin ensimmäinen tehtävä on kirjata uniasi.
Jos sinulla ei ole koskaan ollut unia kirjattuna aloita aivan varhaisimmista unistasi ja kirjaa niitä.
Unet muodostavat sisällämme syvällä oman virtansa, joka elää omaa elämäänsä, voit saada sieltä vaikka pienenkin kauhallisen sen vettä kerrallaan. Tietoisuus siitä, että pienimmätkin katkelmat  ja kuvat liittyvät isompaan virtaan auttaa ymmärtämään niiden merkitystä.
Kirjaa  kaikki unet. kirjaa myös elämän muutosvaiheissa näkemiäsi unia/kuvia. Myös aivan viimeisimmät on hyvä kirjata.

Unia ei sovi pysähtyä tulkitsemaan
tai analysoimaan, koska ne vain tekevät tukoksia univirtaan.  Annamme prosessin ohjata itse itseään. Työskentely perustuu unien vakavasti ottamiseen ja niiden sisäiseen jatkuvuuteen.
 Työskentelyssä on tarkoitus mennä takaisin uniemme virtaan katsomaan mihin ne haluavat meidät viedä. Unen sisäinen magneetti vetää luokseen. Kun kunnioitamme untamme ja avaudumme kokeman sen sävelen ja tunnelman  saadaksemme  ajatuksia, oivalluksia, intuitioita.




Työpajaan voi valmistautua hankkimalla A 5 kokoisen mapin ja reippaasti kirjoituspaperia. Välilehtiäkin voi hankkia valmiiksi runsaastikin.
Jos olet tottunut käyttämään A4 kokoista mappia  mikään ei estä ottamasta sen käyttöön tässäkin yhteydessä.

Työpajan alussa saat ohjeistuksen välilehtien käyttöideaksi. Tarkoitus on, että mappisi toimii pitkällä tähtäyksellä päiväkirjanasi
työpajan jälkeenkin ja kerratessasi viikonlopputyöpajaa uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti