perjantai 9. marraskuuta 2012

Sinuhekirjoittaminen

juttu,joka on julkaistu MINÄ OLEN –lehdessä 2/2006
Annukka Kotka
 SINUHE MATKAOPPAANA ITSEESI
 Sinuhe Egyptiläinen on tuttu hahmo kirjallisuuden ystäville, mutta tiesitkö, että Sinuhe
voi opastaa myös sinua löytämään Itsesi kirjoittamalla.    
Luonto kertoo.
SINUHEMYYTTI
"Sillä minä, Sinuhe, olen ihminen ja ihmisenä olen elänyt jokaisessa ihmisessä, joka on ollut ennen minua, ja ihmisenä elän jokaisessa ihmisessä, joka tulee jälkeeni. Elän ihmisen itkussa ja ilossa, hänen surussaan ja pelossaan elän, hyvyydessään ja pahuudessaan, oikeudessa ja vääryydessä, heikkoudessa ja väkevyydessä. Ihmisenä olen elävä ihmisessä ikuisesti enkä sen tähden kaipaa uhreja hautaani ja kuolemattomuutta nimelleni."

Näin kirjailija Mika Waltari päättää kirjansa, Sinuhe Egyptiläinen. Teos täytti juuri  60 vuotta.

Sinuhe on myyttiytynyt henkilö, joka kertoo jotain yhteistä, enemmän. Sinuhesta kertovat eri aikakausiin tunnistetut papyruksen palaset ja ostrakonit , ruukunsirpaleet, jotka ovat löytyneet eri puolilta Egyptiä. Löytöjä ovat tuhannen vuoden ajalta. Historiallinen Sinuhe lienee elänyt farao Amenenmhat I:n hovissa noin 4000 vuotta sitten, Egyptin Keskivaltakunnan aikaan. Papyrukselle kirjoitettu kirja Sinuhesta, Sanehetista, Viikunapuun pojasta, oli suosittu siis hyvin kauan.
Tarinasta muodostui legenda, jonka tunnistavat nykyisetkin egyptiläiset poikkeuksetta.  Sinuhe on heille  samankaltainen kuin meille Kalevalan hahmot. Sinuhemyytissä kietoutuvat siis historiallinen Sinuhe, papyrukselle kirjoitettu kirja ja kansan rakastama legenda toisiinsa. Näistä samoista eväistä on syntynyt myös meidän aikamme kirjoittajien käsissä maailmaa puhuttelevat kirjalliset  Sinuhet. Myytti kuljettaa tärkeitä salaisuuksia aikakaudesta toiseen. 
Itsenäinen egyptologi Sir Anthony West pitää Sinuhea esoteerisena tarinana ja egyptiläisen muinaisen kirjallisuuden helmenä..

Löysin itse Sinuhemyytin silloin kun sitä  eniten tarvitsin. Se auttoi löytämään ymmärrystä maailmakuvani murroksessa. Sinuhe on sielunkumppani elämien matkalla läpi aikakausien. Myytti tarjoaa vapauden kokea ja luoda siitä oma tulkinta avaimeksi tietoisuuden uudelle, intuitiivisemmalle tasolle.

SINUHEMATKA
Sinuhe lähtee kussakin myytin versiossa omalle kasvun pitkälle matkalle. Muuntumiselle on ominaista kehämäisyys ja siksi matka on hyvä vertauskuva ihmisen sisäiselle kehitystielle.
Matkalle on lähdettävä ja astuttava tuntemattomaan sekä kuljettava mysteeriä kohti, joka avautuu usein vasta kotiinpaluun yhteydessä.
Matkalla voi tarkastella asioita uusin silmin ja opiskella kokemuksien kautta elämää.  Matka suuntautuu usein vieraalle maalle jopa maanpakoon. Kotiinpaluussa ihminen kohtaa syvimmän Itseytensä ja kaikki matkan varrella koettu jäsentyy uudelleen. Tämän voi kokea jopa paratiisikokemuksena. Waltari tavoittaa  kotiinpaluun ytimen  kuvauksessa lääkäri Sinuhen saapumisessa pitkältä matkaltaan sydämensä Thebaan. Elävä myytti muuttaa ihmistä.
“Mutta jalkojeni koskiessa laiturin kiviä oli äkkiä suunnitelma selvänä mielessäni eikä se enteillyt minulle lääkärinmainetta, rikkautta ja suuria lahjoja keräämäni tiedon ansiosta, kuten olin aikaisemmin kuvitellut, vaan se tiesi yksinkertaista elämää, maineettomuutta ja köyhiä potilaita. Kuitenkin outo rauha täytti mieleni, kun ilmestyksenä tunsin tulevaisuuteni, ja tämä osoittaa jälleen, miten vähän ihminen tuntee sydäntään, vaikka luulin jo perinpohjin tuntevani sydämeni. Kertaakaan aikaisemmin en ollut näin ajatellut, mutta kenties kaiken kokemani päätöksenä tämä oli tietämättäni kypsynyt mielessäni. “

SINUHE-ENERGIA JA SINUHEKIRJOITTAMINEN
Sinuhe-energia on erityisesti muinaisen Egyptin energiaa. Sen värähtely tuo muinaiset intuitiiviset vihjeet lähelle ja muistaminen on mahdollisempaa. Hieroglyfeissä ilmentyvä symbolinen ajattelu ja
Pyhä tieto voidaan löytää ajassamme elämäntehtävän syventämiseen ja sielun lupauksien toteuttamiseen.

Jokaisella on mahdollisuus haltioitua omaan Sinuhemyyttiinsä ja kirjoittaa tarinansa samoin kuin Mika Waltarin Sinuhe vanhuudenpäivinään Punaisen meren rannalla kirjoitti elämänsä. Tämä  hänen käyttämä syvällinen sielun lupausta ymmärtävä ilmaus ” kirjoittaa itseni tähden” kertoo Sinuhena kirjoittamisen tarkoituksen. Se on tapa oivaltaa elämäänsä matkansa päässä kun uusi matka selvästikin on alkamassa.   Näitä hetkiä elämässä on aina silloin tällöin ja sisäinen ääni kertoo sen milloin on kirjoittamisen aika. Luova kirjoittaminen tässä itsetuntemuksen tarkoituksessa voi sisältää mm.seuraavia elementtejä.

1.      Sinuhemyyttiin haltioituminen.
Intuitioyhteyden rakentaminen haltioitumalla, hiljentymällä, kysymällä, värähtelyä nostamalla musiikin avulla tai muutoin syvähenkisen keskuksemme tavoittamisella on tärkeää. Pieni ryhmä ja ohjaus voi tässä auttaa kirjoittajaa, vaikkapa matkakin. Sinuhemyytin tavoittaminen on symbolisen, kokonaisvaltaisen löytämistä, sellaisen tajunnan tilan tavoittamista, jossa aika ja paikka menettävät merkityksensä. Kertomus syntyy usein osina, uusien näkökulmien avautumisena tai voimakkaiden tunteiden saattamien kokemuksien kuvauksina. Aina ei kirjoitusmatkallakaan voi tietää heti, mihin jokin asia liittyy tai edes mistä  aikakaudesta on kysymys. Intuitiiviset vihjeet ovat arvokkaita, laulu, tuoksu ja väri kertovat. Eri tilanteissa ja eri henkilöillä toimivat erilaiset impulssit.
2.      Kokonaisuuksien luomiseen ja kirjoitetun työstämiseen tarvitaan jokin yleisempi, universaali
näkökulma. Olen paljon käyttänyt Kabbalaa, Elämän puuta tässä tarkoituksessa. Ihmisen           sisäinen puu on elinvoimamme, energiamme, elämän perusasenteemme ja kokemustilamme ilmentymä. Elämän matkatkin sijoittuvat jo ikivanhalla Tarot –viisaudella tähän puuhun.
3.      Vaikka kirjoittamalla tavoittelemme monia kerroksia, vanhojakin muistoja tai tulevien visioita niin kannattaa muistaa, että kaikki tärkeä löytyy myös aina hyvin läheltä. Jokaisen elämä on täynnään näyttämöjä joilla on merkitystä juuri nyt ja ovat tarjolla askeleiksi syvemmälle ymmärrykselle. Minulle on aivan pettämätön periaate kirjoittamisessa: katso ympärillesi, kuuntele mitä juuri nyt tunnet, mikä mieltäsi juuri nyt vaivaa, kuuntele ja aloita siitä. Asiasta voisi olla sitäkin mieltä, että ohita hankala nykyhetki ja nouse siitä mielen voimin pois. Kokeile sitäkin, mutta minun kokemuksieni mukaan nykyhetki kannattaa aina tutkia tarkkaan. Asiat ovat yleensä juuri sillä tavalla solmussa, että niiden avaaminen kertoo täsmällisellä tavalla, mihin tulisi ensimmäiseksi tarttua.
4.      Kirjoittaessa löytyvät oma tie ja varmuus omasta sisäisestä totuudesta.
      Ilman välttämättömyyttä
jakaa toisten kanssa kirjoittamaansa, ryhmässäkään, voi saada todellisen tuntuman Itsensä tähden kirjoittamiseen. On sitten toinen asia, haluaako ajatuksiansa esille myöhemmin. Tärkeintä on itsetuntemuksen lisääntyminen. Haltioituneena Sinuhemyyttiin kirjoitin Kultaisessa virrassa –kirjan  käsikirjoituksen valmistuessa:

”Sillä minä, Sinuhe, annan kaikkeni ymmärtääkseni
elämän salat kylläisesti ja armollisesti.
Sillä minä, Sinuhe, olen kuin lapsi, joka laulaa
laulun kauneimmasta joutsenesta, jota maa päällään kantaa
ja samalla itkee elämänsä lohduttomuutta.
Matka on aina monipolvinen, välillä raskas kulkea
mutta ymmärrä, että se kuuluu siihen
ja vielä ne pahimmat karikot osoittautuvat siunauksellisimmiksi.”

Oman  Sinuhekirjoittamisen tuloksena on syntynyt  kirja Kultaisessa virrassa.
Pidän myös kirjoittamisen työpajoja kiinnostuneille.
paulukka@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti