perjantai 9. marraskuuta 2012

Tammenterhosta puuksi

Ohjattu päiväkirjatyöskentely ryhmässä  etsii tulevan elämän siemeniä

Se on hyvä psykoterapeuttinen tuki ja/tai meditaation syventämisen keino.
Päiväkirja on menetelmä jolla erityisesti auttamistyössä tai –hallinnossa olevat voivat avata henkistä ja meditatiivista puolta itsessään ja työssään. Kokonaisvaltainen syvyyspsypsykologi Ira Progoff näki tarpeen menetelmänsä kehittämiseen, koska psykoterapioiden tulokset ovat varsin rajalliset ja ihmisillä on suuri  tarve saada ohjausta elämässään. Progoffin menetelmä on innovatiivinen  näkökulma  psyykkiseen kasvuun kirjoittaen. Päiväkirja on dynaaminen, mietitty tapa etsiä löytyisikö elämästä jotain syrjään siirrettyä, joka palaa luoksemme kirjoittaen uutta harkintaa ja muotoa varten.
Se tapahtuu tutkimalla sisäistä elämäämme, pinnanalaista kuvien ja muistojen virtaa. Kun astumme siihen, menemme minne se vie. Virrasta etsitään niitä siemeniä, jotka haluavat avautua kertomaan mitä elämäämme on tulossa.. Tätä sisäistä erityistä prosessia voidaan pitää elävänä päiväkirjan avulla. Näin päiväkirja pysyy dynaamisena ystävänä eikä ala kiertää kehää tai juutu paikoilleen niin kuin päiväkirjoilla on tavallisesti taipumusta tehdä.
Progoff näkee jokaisessa ihmisessä siemenainesta, joka tahtoo kasvaa puuksi, kokonaiseksi tammeksi. Tammenterhot haluavat kasvaa puuksi
Pidän puun leikkauspintaa hyvänä vertauskuvana tästä työskentelystä kohti syvimmän Itsen löytämistä ja sen vapauttamista käyttöön, joka sitä kasvua sitten on.
Puunkin ytimessä on varastoiva sisin, joka kerää uuden kasvun sisimmän ytimen ainekset itseensä vapauttaen niitä käyttöön kun ne löydetään aina uudessa elämän keväässä. Ne voi kohdata kirjoittaen, meditoiden tai jokainen omalla tietoisuutta kohottavalla ja sydäntä avaavalla tavalla.


Ytimeen katsominen antaa parhaan kokonaiskuvan kaikesta. Ympyrän, mandalan keskipistekin
kertoo olennaisimman,jonka valossa muu kaikki selittyy. Avain voi olla jokin mieleen nouseva symboli.

Puun sisimmän ytimen ympärillä on ns. nuorpuu, 10-15 viimeistä vuosirengasta, joka on myös puun herkimmin särkyvää ja halkeilevinta osaa. Puun kuoren ja sen alla olevan elävän pintapuun ja nuorpuun välissä on paksu sydänpuun pilariaines, joka pitää puun pystyssä. Pintapuu kuoren alla välittää ravinnon juurista ylöspäin. Ulkoapäin tulevien impulssien avulla  pyritään sisäänpäin.
Progoffin menetelmässä päiväkirja kohtaa ihmisen keskellä elämäänsä.
Olen tutustumalla Ira Progoffin kirjaan At a Journal  Workshop opiskellut hänen
hienoa menetelmäänsä ja jakanut kokemuksia ystävien kesken pienissä viikonloppu-
työpajaryhmissä useita kertoja. Nytkin on syntymässä kirjoittajien toimesta useita  Suomessa ja haluttaessa Egyptin auringossa Luxorissa.
Olet hyvin tervetullut mukaan päiväkirjan kirjoittajajoukkoon. Saat lisätietoa

 blogeistani os. www.koppakuoriainen.com ja sinuhekirjoittaminen.spotlog.com

0405407171, paulukka@gmail.com.

Annukka Kotka

Asian ytimeen menee mielestäni hienosti ruotsalainen runoilija Ylva Eggehorn
”Mahla on noussut minuun
jostain syvältä,
hämäristä uumenista,
oman runkoni mahla,
jonka juuret ovat
KRISTUKSESSA.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti